Какво е началото на авиацията

Начало на авиацията

От праисторически времена хората са наблюдавали птиците и са желаели да полетят като тях, но им е липсвала силата и знанията да го направят. Логиката им показвала, че щом малките мускули на птиците успяват да ги вдигнат и да ги задържат във въздуха, значи по-големите размери на хората трябва да дубликират летенето. Никой не е знаел за сложната комбинация от мускули, пера, кръвоносна и дихателна система на птиците, които им дават възможността да летят. Затова за хиляди години са загубени хиляди човешки животи в опит да копират летежа на птиците.

Имената на първите „Птицоподобни“ хора, които си закачали криле и скачали от скали в опит да полетят, са загубени във времето, но всеки един провал задавал въпроси на които трябвало да се отговори. Защо пляскането с крила не се получавало? Философи, учени и изобретатели давали различни идеи, но никой не успявал да прикрепи крила към човешките ръце и да полети. През 16 век Леонардо да Винчи запълнил своите тефтери със скици на летателни апарати, но неговите идеи не били достатъчни. През 1655, ученият Робърт Хуук стига до заключението, че човешкото тяло не притежава силата да задвижи изкуствени крила и смята, че за да полети човек е нужно изкуствен вид задвижване.

Първият балон

Желанието за полет тласка пионерите в нова посока. През 1783, първият пилотиран балон с горещ въздух извършва 23 минутен полет. Балонът е създаден от братята Жозеф и Етиен Монтголфие. Треска за балони обхваща обществото и за известно време всички усилия са насочени към усъвършенстването на полета с балони.

Сър Джордж Кейли – пионер в аеронавтиката

Един от мъжете, които вярвали, че тайната на полета се крие в хвърчилата е сър Джордж Кейли. Роден в Англия 10 години преди полета на балона на братя Монтголфие, той прекарва 84 години в опит да разработи по-тежко от въздуха летателно средство, поддържано от крила във формата на хвърчило. Кейли открива основните принципи на които се крепи съвременната аеронавтика.

Първите – братя Райт

В продължение на половин век след смъртта на Кейли, безброй учени, любители и изобретатели са работили за създаването на задвижван летящ апарат. Мъже като Уилям Самюъл Хенсън, който проектира огромен моноплан, задвижван от парна машина. Мечтата се превръща в реалност от Уилбър и Орвил Райт в Кити Хоук, Северна Каролина на 17 Декември 1903 г.

Производителите на колелета експериментират в продължение на 4 години с хвърчила, техен въздушен тунел и двигатели, които да задвижват техния биплан. Едно от техните постижения с полета е да покажат, че научния подход е по- ценен от подхода „направи го и опитай“. Бипланът им „The Flyer“, комбинира инженерна мисъл с превъзходна изработка. До следобеда на 17 Декември, братя Райт са полетели 4 полета за 98 секунди. Ерата на полетите започва!

Напишете коментар
Нагоре