Любопитно

Как Airbus A300 получава името си

Airbus A300 е първият официален самолет на Airbus. Но защо компанията не избра име за първия си самолет, като Comet на de Havilland или просто Airbus A001?

Обяснението е просто. Първо буквата А в модела означава Airbus, oчевидно. 300 трябва да показва капацитета на пътническите места, но запознатите от вас с този модел знаят, че местата не са 300, а 250. Защо е така?

Историята започва през 1969 година. Airbus са критикувани, че първият им самолет – двумоторен пътнически, няма да има достатъчно мощ и няма да бъде достатъчно икономичен за презокеански полети.

YSSYguy via Wikimedia Commons.

По това време самолетите са имали четири двигателя като Boeing 707 или три двигателя като Lockheed L-1011 TriStar. За да е сполучлив големият тристаместен дизайн на A300, самолетът е трябвало да разполага с мощни двигатели, които да го придживат през океаните. Rolls Royce били съгласни да направят такива двигатели за A300, но се оказват претоварени с американските си клиенти, оставяйки Airbus без двигател.

За щастие късмета на фирмата се обръща. Airbus открива по време на пазарните проучвания, че клиентските му авиолинии не искат 300-местен самолет. Спадът на авиационния пазар променя прогнозите и тласка търсенето в по-консервативна посока.

Тези обстоятелства са добри дошли за Airbus, тъй като техния самолет може да бъде по-малък, за да пасва по-добре на търсенето на авиокомпаниите и едновременно да отстрани проблема си с двигателя. По този начин те биха могли да изберат съществуващ двигател от пазара, като RB211, Pratt & Whitney JT9 или General Electric CF6 и да спестят значителна сума пари.

Работейки тайно, група от водещи инженери преработват и свиват A300. Новата версия е с 5,62 метра по-къса и може да превозва само 250 пътници. За да се избегне объркване и тъй като името Airbus A250 няма добра благозвучност, първият самолет на компанията остава с името A300B.

 Aero Icarus via Wikimedia Commons.
Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close