Любопитно

EASA сертифицира първия изцяло електрически самолет

Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз обяви, че е първият регулатор в света, сертифицирал изцяло електрически самолет, Pipistrel Velis Electro.

Това е вълнуващ пробив“, каза в изявление изпълнителният директор на EASA Патрик Ки. „Това е първият електрически самолет, който EASA сертифицира, но със сигурност няма да е последният, тъй като авиационната индустрия използва нови технологии за намаляване на шума и емисиите и за подобряване на устойчивостта на авиацията.“

Velis Electro е проектиран от Pipistrel Aircraft, компания базирана в Словения. Самолетът е двуместен тренажор, задвижван от първия електромотор в света, който е сертифициран от EASA през май 2020 г. – E-811-268MVLC. Електрическият двигател с мощност 57.6kW се захранва от две акумулаторни батерии по 24.8 кВтч. Двуместният самолет има автономия от 50 минути, плюс тридесет минути резерв, а времето за презареждане е от 40 до 70 минути. Самолетът може да носи до 600 килограма. За разлика от конвенционалния самолет, Velis Electro не изисква време за загряване преди излитане.

Сертифицирането на самолета беше завършено за по-малко от три години. „Проектът ще донесе важни знания, които ще подкрепят бъдещите сертификати на двигатели и самолети с електрическо задвижване“, заявиха от EASA.

Компанията има направени поръчки за 120 самолета Velis Electro по целия свят. През 2020 г. тя планира да достави първите 31 Velis Electro на клиенти в 7 различни страни.

„Сертифицирането на типа на Pipistrel Velis Electro е първата стъпка към търговското използване на електрически въздухоплавателни средства, което е необходимо, за да стане възможна авиацията без емисии. Той е значително по-тих от другите самолети и не произвежда никакви изгорели газове“, каза Иво Боскарол, основател и изпълнителен директор на Pipistrel Aircraft. „Той предоставя оптимизъм и на други дизайнери на електрически самолети, че е възможно сертифицирането на електрически двигатели и самолети.“

Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close