Любопитно

Най-големите авио гробища в света

Всяко въздухоплавателно средство, независимо дали става въпрос за пътнически самолет или военен товарен самолет, има ограничен живот. Пенсионирането на гражданските самолети обикновено се превръща в празник преди последния им полет. Авиокомпаниите често изпращат своя последен самолет на обиколка из страната или на прощален международен полет. Дават на хората последната възможност да видят машината в автентичните цветове на авиокомпанията. Но какво се случва, когато двигателите на самолета спрат и изстинат за последно?

Има два начина за справянето със пенсионираните самолети на авиокомпаниите. В добрия случай, старият самолет се поставя в музей на авиацията на открито, като известните Concorde или Tu-144. Не всички самолети обаче, имат този късмет. Повечето от пенсионираните самолети прекарват последните си дни в така наречените авио „гробища“.

Гробищата за самолети служат като последно място за съхранение на машините, след като експлоационния им период изтече. Понякога пенсионираните машини могат да получат втори шанс под собствеността на друга авиокомпания. Повечето от самолетите обаче прекарват последните си дни в тези „гробища“ завинаги. Голяма част от самолетите се съхраняват докато частите им не бъдат премахнати за повторна употреба или препродажба. Обикновено разглобените самолети се бракуват след такава процедура. Пенсионираните самолети се разбиват с багери, които могат да разнищят малък самолет като Boeing 737 за няколко дни. По-големите модели може да отнемат месец работа.

Повечето гробища са разположени в пустини, далеч извън населените места. Условията на сух въздух и печене на слънце помагат корозията на самолетите да се държи настрана и твърдата почва няма нужда от павиране. Повечето гробища са затворени за посетители и не са разрешени никакви обиколки.

Повечето от най-големите самолети се намират в Съединените американски щати. Има няколко причини защо е така. На първо място, дори пенсионираните самолети изискват много работа, време и, което е по-важно, място. В югозападната част на САЩ има достатъчно свободно отворено пространство. Този регион със своя сух климат, ниска влажност и малко дъжд осигурява перфектните условия за съхранение на старите самолети.

Сега ще ви запознаем с някои от най-големите гробища за самолети в света:

Дейвис-Монтан, разположено в близост до град Тусон, щата Аризона.

Дейвис-Монтан (авио гробище)

Това гробище съхранява около 4 400 самолета, подредени на площ от близо 2600 декара. Работниците на съоръжението го наричат ​​просто „Гробището“. Местоположението се управлява от 309-та група за поддръжка и регенерация на космическото пространство. Гробището дава подслон на различни видове самолети, включително счупени или пенсионирани бомбардировачи B-52, B-29 Superfortresses, C-47 Skytrains, Boeing 727-100 и много други. По-голямата част от запазените самолети в Дейвис-Монтан принадлежат на военната авиация. Съоръжението има контролиран достъп, не е разрешено за посетители.

Логистично летище в Южна Калифорния / Викторвил

Викторвил

В момента гробището Викторвил съхранява около 275 пътнически и товарни самолета. Там се съхраняват множество големи бивши самолети на British Airways – Boeing 747, както и самолети на авиокомпаниите Singapore Airlines, Air New Zealand и Cathay Pacific. Примери за други самолети там са McDonnell Douglas DC / MD-10 и MD-11, самолети Lockheed и Airbus, собственост на големите авиокомпании.

Викторвил

Летище Феникс Гудиър

Феникс Гудиър (авио гробище)

След края на Втората световна война основната роля на Феникс Гудиър е да съхранява самолетите на американския флот, американския морски корпус и самолетите на бреговата охрана. В един момент в съоръжението се съхраняват повече от 5000 самолета. До началото на 1958 г. броят им намалява до 2500 самолета.

След затварянето на NAS Litchfield Park през 1967 г. град Феникс закупи летището за общо авиационно съоръжение. Днес летището предлага поддръжка на самолети, обучение на пилоти и съхранява търговски самолети като Boeing 737, Airbus A340 и Boeing 747.

Самолетна гробище, летище Теруел, Испания

Летището Теруел се намира на около 160 километра южно от Сарагоса, Източна Испания. Местоположението му на 1000 метра надморска височина и студен, сух климат осигуряват перфектни условия за съхранение на пенсионираните пътнически самолети.

Първоначално е конструирано за настаняване на търговски самолети, включително Boeing, Airbus и Bombardier. Отворено през 2013 г., днес съоръжението предлага дългосрочен паркинг на самолети, рециклиране, боядисване на самолети, ремонт на самолети и монтаж на оборудване.

Теруел,Испания (авио гробише)

Това е най-голямото гробище за самолети в Европа, предназначено да събере 250 големи самолета. След като въздушното пътуване беше спряно поради пандемията на коронавирус, различни европейски превозвачи, включително British Airways, изпратиха някои от своите Boeing 747 в Теруел за съхранение.

Поле Ходинка, Домодедово, Русия

Поле Ходинка

Първоначално построена за обслужване на търговски полети, авиобазата се превръща в една от най-популярните за съхранение на самолети в Русия. Последният самолет излита оттам през 2003 г. Машините, които са по-запазени, сега се намират в Техническия музей Вадим Задорожный. Огромната територия на полето Ходинка е обградена с бодлива тел и се охранява.

Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close