Любопитно

Само три Airbus A380 остават в експлоатация

China Southern Airlines става единственият оператор в света, чийто Airbus A380 може да бъде забелязанв небето, тъй като глобалното търсене на пътнически самолети – още повече широкофюзелажни – е намаляло на фона на кризата с COVID-19.

В края на Март 2020 г. световният флот на Airbus A380 е бил 240 самолета, според данните на производителя. Понастоящем само три от тези самолети могат да бъдат видени да работят от един-единствен (от общо 15) оператор.

През последните дни само Superjumbo-тата на China Southern Airlines се движиха между центъра на авиокомпанията в Гуанджоу и Европа или Северна Америка.

Превозвачът разполага с общо пет такива самолета в своя флот. Три от тях са извършили поръчки до Лондон, Амстердам, Ванкувър и Лос Анджелис през последните дни, сочат данни на flgihtradar24.com.

Пандемията изпрати временно търговска пътническа авиация в почивка, а A380 изпаднаот плановете дори на най-лоялния си клиент – Emirates. Авиокомпанията, чийто флот се състои от почти половината от световните А380, е паркирала всички 115 от своите „великани“, а президентът на превозвача заяви, че „А380 е свършил“.

„Знаем, че A380 се изчерпа, 747 се изчерпа, но A350 и 787 винаги ще имат място. Възможно е те да не бъдат поръчани скоро, може да имат отложени поръчки и да бъдат изтласкани назад, но в крайна сметка те ще се върнат и те ще бъдат по-добре приспособени вероятно за глобалното търсене в годините след пандемията “, заяви президентът на Emirates Тим Кларк в интервю с National на 5 Май 2020 г.

Въпреки привидно неизбежната гибел на кратката ера на самолета, Lufthansa Technik дава на A380 последен шанс.

На 6 Май 2020 г. доставчикът на услуги по поддръжка, ремонт и експлоатация разкри, че е сключен договор от неразкрит клиент за преобразуване на кабината на A380 за превоз на товари. Преобразуването на суперджъмбото в товарен самолет ще бъде първо в света.

Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close