Любопитно

5 авиационни филма, които да гледате вкъщи

Докато повечето от нас стоят вкъщи, какъв по-добър начин да се разсеяме, от това да гледаме как самолети летят по нашите екрани? Предлагаме ви 5 любими наши авиационни филма:

Топ Гън (Top Gun)

Пийт Митчъл (Том Круз), по прякор Маверик, си създава през годините солидна репутация на изключителен пилот, което позволява на него и неговия помощник-пилот и приятел Ник Брадшоу да влязат в престижното училище за пилоти-изтребители в Калифорния.

С наближаването на продължението на филма – Top Gun Maverick, по-късно тази година, е време да предприемете още един полет в опасната зона и да запомните всеки малък детайл, за да сте сигурни, че ще хванете всички идващи референции и закачки.

Смотаняци (Hot Shots)

Трудно е да се говори за Top Gun, без да се спомене веселата пародия на филми за пилоти: Смотаняци. Шон Харли, с псевдоним Топър Харли, е преследван от грешка, извършена от баща му, двадесет години по-рано, която коства живота на неговия помощник. Оттеглен от света в индийско село, Топър е привлечен за деликатна мисия в Близкия изток.

Този абсурден филм може да не е най-точното и ласкателно изобразяване на военната авиация, но безбройните му препратки и гафове, предоставени от веселия Чарли Шийн, са чудесен начин да се размотаваме, докато сме вкъщи.

Капитан Съли (Sully)

Датата 15 Януари 2009 г. ще остане завинаги в историята на търговската авиация. След като претърпява удар с птици, Airbus A320-200 на компанията US Airways трябва да извърши аварийно кацане. Тъй като няма време да се отклони до летище, капитанът на полета Чесли „Съли“ Съленбергер решава да направи невъзможното: да се приводни върху ледените води на река Хъдсън, край Манхатън.

Клинт Истууд овладява изкуството да адаптира истински истории във филми, като всяка нова биография предлага различна визия за Америка. И кой по-добре от Том Ханкс може да се въплъти в този човек, който се превърна в герой?

Полет (Flight)

Уип Уитакър, опитен пилот на авиокомпания, по чудо успява да спаси самолета си, спасявайки повечето пътници от сигурна смърт. Последващото разследване обаче поставя много въпроси и героят изведнъж вижда целия си живот изложен пред обществото.

Тази драма, базирана на истинска история, достига по-далеч от света на авиацията и поставя под въпрос цялата концепция за обществените герои.

Авиаторът (The Aviator)

Антонов Ан-225 Мрия често е наричан „най-големият самолет в света“. Още по-голям самолет е летял веднъж в небето: осем-двигателния H4 Hercules, дървена летяща лодка с размах на крилата 98 метра. Този подвиг на инженерството е визията на легендарния пилот, Хауърд Хюз.

Леонардо ди Каприо и Мартин Скорсезе си сътрудничат, за да отдадат почит на милиардер, обсебен от неговия стремеж към величие.

Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close