Любопитно

Airbus разработи покритие против течности, за да защити централния пиедестал на A350

Airbus е разработила покритие, което се премахва за интегрирани контролни панели на A350. Покритието е проектирано да предпазва жизненоважните системи от случайно разливане на течност в пилотската кабина, след като имаше два инцидента, предшестващи безпрепятствено изгасване на двигател.

Покритието – който ще защитава главните лостове на двигателя, зъбните колела и въртящите се копчета – трябва да бъде премахнато по време на критични фази на полета, включително излитане, подход и кацане.

Но извън тях, например по време на круиза, покритието трябва да бъде поставено, съгласно директива на Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз.

Разливането на напитки върху централния панел на пиедестала, в пилотската кабина на Airbus A350 на Delta Air Lines през Януари и на A350 на Asiana през Ноември миналата година, предизвикаха отказ на двигател и аварийно кацане.

Airbus въведе временна ревизия в ръководството за експлоатация на самолета, която определи зона, в която „са забранени течностите“ в пилотската кабина.

Оттогава е разработен сменяемия капак, който EASA инструктира операторите на A350 да поставят в рамките на 28 дни.

Директивата на EASA включва също инструкции за използване на капака.

EASA посочва, че директивата остава временна мярка и все още може да бъде последвана от допълнителни регулаторни действия по въпроса.

Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close