Любопитно

Не тази ръчка!

64-годишен мениджър на френската отбранителна индустрия получи много специален подарък- изненада от своите приятели и колеги.

Сутринта на голямата изненада, господинът, който никога не е проявявал интерес към авиацията, самолети или летене, получава невероятната и неочаквана новина, че приятелите му по някакъв начин са се сдобили със специално министерско одобрение за него да се качи като пътник на Френски изтребител Dassault Rafale B на ВВС.

Dassault Rafale B е двумоторен, многоцелеви изтребител с делтовидно крило, който има два двигателя Snecma M88, способни да доведат самолета до скорост Mach 1,8.

След импровизиран медицински преглед на авиобаза Сен Дизиер и кратък брифинг за безопасност преди полета, джентълменът е качен на пътническата седалка на изтребителя Rafale B и се връзва с коланите. Малко след това, пилотът на френските ВВС пали двата двигателя Snecma M88, проверява системите на самолета, рулира и застава на пистата за излитане.

Rafale-ът се изстрелва надолу по пистата, вдига се във въздуха и се изкачва на височина 760 метра, когато пилотът отпуска леко лоста за управление. Това действие кара пътникът леко да се изплъзва от мястото си. Опитвайки се да се хване за нещо, за да се задържи, джентълменът с общо полетно време от 20 секунди, за съжаление се хваща за черно-жълта раирана дръжка, удобно поставена между краката.

Дръжката, за която се хваща търсейки комфорт, е свързана с реактивен мотор под седалката, чийто функции той неволно активира.

В рамките на милисекунди стъклото над главата му, заедно със седалката се изтрелват и изпращат горкия човек на рождения му ден в отделно експлозивно пътуване… далеч от изтребителя.

За щастие, катапултната седалката продължава да изпълява функциите си, като парашутите се отварят и нежно връщат бедния пътник на земята.

Вече соловият и не твърде доволен френски пилот връща своя самолет безопасно на летището, минус един пътник, седалка и покрив.

Френското бюро за разследвания и анализи за безопасността на авиацията започва широко разследване. След задълбочен преглед на всички налични данни разследващите заключват, че човекът е дръпнал грешната ръчка.

Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close