Любопитно

Защо пътническите самолети нямат парашути?

Парашутите спасяват хора, които по различни причини трябва да напуснат самолет в средата на полета. Но защо не се предоставят парашути на пътниците по време на търговските полети, в спешни случаи?

Причината е проста. Когато парашутист скача от самолет, летателното средство обикновено пътува със скорост от 130 – 180 км/ч. Скоковете в тандем и ускорено свободно падане се случват на височини между 3000 – 4000 метра, докато статичните скокове могат да достигнат 1050 метра.

Пътническите самолети обикновено летят много високо и много бързо. При височина от 10 000 метра (три пъти по-висока от тази за обикновен скок) всеки пътник ще се нуждае от специално оборудване :

  • резервоар с кислород
  • маска
  • летателен костюм
  • балистичен шлем
  • висотомер

Пътниците ще се нуждаят от това оборудване само за да устоят на редкия въздух на тези височини, а без екипировката ще припаднат от хипоксия и ще се събудят на височина под 15 000 фута (4550 – 6,050 метра).

Освен това всеки парашут тежи около 18 килограма, а цялото оборудване е твърде скъпо, за да бъде самолетът напълно оборудван с всички неща, които споменахме по-горе.

Нищо от това няма значение, тъй като самолетът се движи толкова бързо и е толкова голям, че много от пътниците почти сигурно ще се блъснат в него в момента на скока и ще получат тежки, ако не и фатални наранявания.

Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close