Гражданска авиацияЛетища

Първото летище в света изцяло със слънчево захранване

Международно летище Кочин в щата Керала, Индия е първото в света летище захранвано изцяло от слънчева енергия и е получило наградата на ООН „Шампиони на Земята“ за изключителни постижения в областта на екологията.

Кочин е най-голямото и натоварено летище в щата Керала в Индия и четвъртото най-натоварено летище в Индия по отношение на международния трафик.

Проектът започва през 2013 г. в отговор на нарастващата цена на електроенергията, а през 2015 г. Кочин става първото летище в света, което се захранва изцяло от слънчева енергия.

„Започнахме с пилотен проект със 100 киловата. Установихме, че можем да произведем около 400 киловата мощност. Тогава си помислихме защо не го увеличаваме? Защо не направим цялото летище изцяло на слънчева енергия? „

разказва Куриан, директор на летище Кочин.

Днес капацитетът на Кочин е 29,5 мегавата слънчева енергия, осигурявайки им 120 000 единици мощност всеки ден. Всяка част от ежедневното управление на летището се захранва от възобновяема енергия; от захранване на конвейерните ленти до цифровите системи. Слънчевият климат генерира излишък от енергия, който летището в Кочин може да използва, когато няма слънчево греене.

В момента соларните централи са на осем места, включително най-голямямата, която е разположена на площ от 45 декара.

Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close