АвиокомпанииГражданска авиация

Qantas иска да забави поръчката на Airbus A350XWB заради коронавирус

Изправена пред финансови загуби в контекста на избухването на коронавирус Covid-19, Qantas Airways представи няколко промени в своя бизнес за следващите шест месеца. В допълнение към съкращаването на международния си полетен капацитет, превозвачът активно се стреми да забави поръчката на своите Airbus A350-1000, които се очакваше да изпълняват най-дългия полет в света в проекта Project Sunrise.

През Декември 2019 г. австралийският превозвач направи своя избор: Airbus A350-1000 беше избран като „предпочитан самолет“ пред Boeing 777X за предстоящите 20-часови полети на авиокомпанията.

A350 е фантастичен самолет и споразумението с Airbus ни предлага най-добрата възможна комбинация от търговски условия, енергийна ефективност, експлоатационни разходи и опит на клиентите“

заяви изпълнителният директор на Qantas Group Алън Джойс в съобщение за пресата по това време. Джойс също така похвали „високата надеждност“ на двигателите Rolls-Royce Trent XWB, задвижващо самолета.

След успешна тестова кампания на Project Sunrise, превозвачът трябваше да вземе окончателното си решение относно поръчката на Airbus A350-1000, през март 2020 г. . До дванадесет самолета на първоначална цена от 3,9 милиарда евро (4,4 милиарда долара) бяха планирани. Но днес Qantas Airways трябва да ограничи своя ентусиазъм. Сега авиокомпанията моли европейския производител за удължаване на срока за решение. „Помолихме Airbus за забавяне на решението“, каза Джойс, преди да обясни „ние по-скоро ще изчакаме проблема с коронавируса да изчезне, преди да поставим твърда поръчка за самолет A350.“

Епидемията от коронавирус Covid-19 силно засегна търсенето в тихоокеанския регион. На 10 Март авиокомпанията обяви, че ще намали капацитета с 23% за следващите шест месеца. Маршрутът от Бризбейн до Чикаго, който по-рано се очакваше да започне на 15 Април 2020 г., е отложен за септември. Паркът от осем самолета Airbus A380 е заземен до Септември.

Освен това Джойс няма да получава заплатата си през следващите три месеца, а мениджърският екип на компанията ще възнагражденията си с 30%. „Използваме всяка възможност, за да избегнем съкращенията“, каза Джойс.

Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close