Инциденти и катастрофи

Повреден телефон принуди самолет на British Airways да кацне превантивно

British Airways Boeing 777-200ER беше отклонен към Бермуда, след като смартфон започна да пълни кабината с дим.

Самолетът, с регистрация G-VIIX, изпълнява полет BA2167 от летище Лондон Гетуик (LGW), Обединеното кралство, до летището в Тампа (TPA) във Флорида, САЩ с 241 души на борда на 13 Февруари 2020 г.

Полетът приближава остров Бермуда, когато пушек започва да изпълва кабината. Опасявайки се от електрически проблем, екипажът на полета обявява извънредно положение и се откланя към Международното летище LF Wade (BDA) в Бермудите, където го посрещат 12 пожарни машини и 17 пожарникари.

Самолетът каца безопасно на писта 30 и пътниците слизат нормално с помощта на летищните стълби. След кратко разследване причината за дима е намерена в смартфон, който се е заклещил в една от пътническите седалки. Литиево-йонната батерия изглежда се е повредила, което е довело до прегряване. За щастие, няма допълнителни щети.

В крайна сметка пътниците бяха пуснати обратно в самолета, който кацна в Тампа със закъснение от 2 ч 30 минути.

От Февруари 2016 г. Съветът на ICAO прие нова мярка за безопасност в авиацията, като забрани всички превози на литиево-йонни батерии в товарното помещение на пътническите самолети. Въпреки това, забраната се прилага само за резервни литиево-йонни батерии, като енергийни банки, а не за тези, съдържащи се в лични електронни устройства, превозвани от пътници или екипаж.

Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close