Инциденти и катастрофи

Повреден телефон принуди самолет на British Airways да кацне превантивно

British Airways Boeing 777-200ER беше отклонен към Бермуда, след като смартфон започна да пълни кабината с дим.

Самолетът, с регистрация G-VIIX, изпълнява полет BA2167 от летище Лондон Гетуик (LGW), Обединеното кралство, до летището в Тампа (TPA) във Флорида, САЩ с 241 души на борда на 13 Февруари 2020 г.

Реклама

Полетът приближава остров Бермуда, когато пушек започва да изпълва кабината. Опасявайки се от електрически проблем, екипажът на полета обявява извънредно положение и се откланя към Международното летище LF Wade (BDA) в Бермудите, където го посрещат 12 пожарни машини и 17 пожарникари.

Самолетът каца безопасно на писта 30 и пътниците слизат нормално с помощта на летищните стълби. След кратко разследване причината за дима е намерена в смартфон, който се е заклещил в една от пътническите седалки. Литиево-йонната батерия изглежда се е повредила, което е довело до прегряване. За щастие, няма допълнителни щети.

В крайна сметка пътниците бяха пуснати обратно в самолета, който кацна в Тампа със закъснение от 2 ч 30 минути.

От Февруари 2016 г. Съветът на ICAO прие нова мярка за безопасност в авиацията, като забрани всички превози на литиево-йонни батерии в товарното помещение на пътническите самолети. Въпреки това, забраната се прилага само за резервни литиево-йонни батерии, като енергийни банки, а не за тези, съдържащи се в лични електронни устройства, превозвани от пътници или екипаж.

Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close