Любопитно

Boeing без нито една нова поръчка през Януари

Докато кризата със 737 MAX продължава, Boeing не регистрира нови поръчки за самолети през Януари 2020 г. Това се случва за първи път от Януари 1962 г. За сметка на това, Airbus записа 273 поръчки за търговски самолети за първия месец на 2020.

Тази ситуация е неприятна, тъй като производителят отчете и първата си годишна загуба за 23 години през 2019 г. и трябваше да плати милиарди долари, за да компенсира авиокомпаниите, засегнати от глобалното заземяване на 737 MAX. Сметката за цялата криза вече надхвърля 18,4 милиарда долара.

Производителят достави само 13 самолета през месец Януари, за сравнение през Януари,2019 доставение самолети бяха 46. Доставките включват десет търговски самолета; два 737 за China Eastern Airlines, два 777 за Turkish Airlines и United Airlines и шест 787 Dreamliners за Etihad Airways, Japan Airlines, Turkish Airlines, United Airlines и лизинговите компании CALC и Avolon; и три военни самолета; 737 P-8A морски патрулен самолет Poseidon и два въздушни горива KC-767 за ВМС на САЩ.

Междувременно Airbus достави 31 самолета.

Има обаче окуражаващи новини, че съдбата на Boeing 737 MAX, скоро може да бъде ясна.

По време на авиошоу в Сингапур, администраторът на Федералната авиационна администрация (FAA) на САЩ Стив Диксън заяви, че сертификационният полет може да се осъществи през следващите седмици, след като бъдат разрешени няколко останали проблема. „Полетът за сертифициране е следващият важен момент и след като приключим, мисля, че ще имаме малко по-голяма яснота в останалата част от процеса“, каза Диксън, без да предоставя график за полета.

Boeing вече се подготвя за полета, който ще бъде извършен от пилотите на FAA.

Източник
aerotime.aero
Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close