Инциденти и катастрофи

Самолет се разцепи на части след кацане на летището в Истанбул

Самолет на Pegasus Airlines излезе от пистата при кацане и се е разцепил на части, преди да избухне в пламъци на международното летище Sabiha Gökçen в Истанбул, Турция. В ранните доклади се казва, че няма жертви.

Самолетът е Boeing 737, с регистрация TC-IZK, осъществяващ полет PC2193 от летище Измир в западна Турция. Съобщава се, че самолетът е излязъл от пистата в насип на 20 метра надолу. Самолетът се е разделил на три части, преди да се запали.

Пистите на международното летище Sabiha Gökçen (SAW), второто летище на най-големия турски град, са били хлъзгави поради силен дъжд, според местните медии. Спешните екипи бяха изпратени на местопроизшествието. Те бързо потушиха огъня и евакуацията на пътниците беше започната, според губернатора на Истанбул Али Йерликая.

Министърът на транспорта Чахит Турхан, цитиран от държавната телевизия TRT, заяви, че в произшествието никой не е загинал. В предварителен доклад се посочва, че 52 души са ранени сред 177 пътници и шестима членове на екипажа, които са били на борда.

Това е вторият инцидент на Pegasus Airlines, който се случва на международното летище Sabiha Gökçen в рамките на месец. На 7 Януари 2020 г. Boeing 737-800 на компанията излезе от пистата, като принуди летището да спре временно своите операции.

Самолетът, изпълняваше полет от международното летище Шарджа, Обединени арабски емирства. След кацане на местоназначението си, самолетът се излезе от пистата и се озова в тревата.

Пътниците и екипажа изкараха късмет, тъй като нямаше жертви или наранявания на 164-те души на борда. През този ден в града бяха отчетени силен дъжд и силни ветрове. Самолетът оттогава е върнат в експлоатация.

Pegasus Airlines е нискотарифна турска авиокомпания със седалище в Истанбул. Управлява флот от 83 самолета, включително 46 Boeing 737-800, един Boeing 737-400, 24 Airbus A320-200 и 12 A320-200neo.

Източник
aviation24.be
Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close