Инциденти и катастрофи

Пътник беше глобен със 17 000 долара, след като хвърлил монети за „късмет“ в двигателя на самолета

Мъж летящ за първи път, искал да гарантира, че полетът му ще премине добре и безпроблемно. За съжаление на пътника, хвърлянето на монети в двигателя на самолета не се счита за добър начин да се гарантира безопасността на полета в авиацията. Всъщност е точно обратното. Мъжът е осъден от съда да заплати около 17 000 долара на авиокомпанията като обезщетение.

През Февруари 2019 г. 28-годишния мъж е трябвало да пътува с вътрешен полет в Китай на борда на Lucky Air Airbus A320neo. Полетът 8L9960 трябваше да излети от летището в Анкин Тианжушан до международното летище Кунмин Чангшуй.

За да си осигури допълнителен късмет, както обяснява пътникът по-късно, той хвърля няколко малки монети в двигателя на самолета. Монетите са забелязани от наземния екипаж в близост до един от двигателите. Впоследствие полетът е отменен, пътниците са свалени и самолетът е проверен.

162-те пътници от (не) късметлийския полет 8L9960 са качени на друг самолет. Пътникът, който хвърлял монетите, е бил задържан задържан от полицията за десет дни, обвинен в нарушаване на обществения ред и съден от Lucky Air за щети по гражданско дело.

Първоначално бюджетният превозвач изчислява, че инцидентът е струвал над 20 000 долара. В съда компанията поиска компенсация от над 17 600 долара. Ответникът пък твърди, че авиокомпанията е трябвало предварително да предупреди пътниците, че хвърлянето на монети в двигателя на самолета не е позволено. Народният съд на област Yixiu в Анкин взе решение в полза на авиокомпанията, като нареди на суеверния пътник да заплати над 17 000 долара обезщетение за авиокомпанията.

Хвърлянето на монети за късмет е традиция в Китай. Следователно гореспоменатият пътник не е единственият, който се е опитал да осигури късмет за полета си по този метод.

През 2019 г. най-малко пет подобни инцидента бяха докладвани от медиите в Китай, включително инцидент през Март 2019 г., когато две пътнички на Lucky Air забавиха вътрешния полет от Джинан до Ченду, като хвърлиха монети.

Lucky Air е нискотарифен превозвач, дъщерно дружество на Hainan Airlines Group. Компанията управлява флот от 57 самолета, включително шест Airbus A320neo.

Източник
aerotime.aero
Етикети

Дани

Най-новото от авиацията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close