Любопитно

Пенсионираният Boeing 747-400 на Qantas, започва живота си като тесов самолет за Rolls-Royce

Пенсионираният пътнически самолет Boeing 747-400 на авиокомпания Qantas започва живота си като тестов самолет за RollsRoyce.

Самолетът ще бъде използван за тестване на настоящи и бъдещи технологии за реактивни двигатели, които ще трансформират полета, ще намалят вредните емисии и ще поставят нови критерии за ефективност.

Boeing 747-400 – с регистрация VH-OJU – служеше на австралийския национален превозвач Qantas 20 години.

През целия си живот OJU, задвижван от четири двигателя Rolls-Royce RB211, е прелетял повече от 70 милиона километра, което е еквивалент на почти 100 пътувания до Луната и обратно.

Като тестов самолет ще бъде оборудван с най-новите възможности за тестване и за първи път ще тества двигатели, които задвижват както търговски, така и бизнес самолети. Новите системи ще получават по-добри данни, по-бързо от всякога, а технологиите ще бъдат тествани на по-голяма надморска височина и по-висока скорост.

Служителите на Rolls-Royce ще изберат име на самолета, който е отслужил живота си с Qantas. На самолета ще летят екипажи от пилоти за специализирани тестове, които съчетават инженерни експертизи с десетилетия опит, на търговски, военни и тестови самолети.

Новият самолет ще поддържа визията Rolls-Royce IntelligentEngine, където двигателите са свързани и контекстуално осведомени.

747 направи последния си търговски полет за Qantas на 13 октомври 2019 г. от Сидни до Лос Анджелис. След това той летя до центъра за тестване на полети на AeroTEC в Мозес Лейк, щата Вашингтон, САЩ, където ще претърпи обширна двугодишна трансформация.

Инженерите и техническите специалисти на AeroTEC ще преобразуват Boeing 747-400 от търговски самолет с 364 пътнически седалки в най-модерното летящо тестово легло, оборудвано с обширни уреди и системи за извършване на сложни измервания на производителността на двигателя при полет.

Когато бъде завършен, самолетът ще работи заедно със съществуващото летящо тестово легло на Rolls-RoyceBoeing 747-200, което до момента е изпълнило 285 тестови полета.

Rolls-Royce инвестира $ 70 млн. (56 милиона британски лири) в придобиването и обновяването на самолета. Това е в допълнение към инвестицията в размер на 90 милиона паунда в Testbed 80, най-голямото и най-интелигентно тестово легло в света, което в момента се изгражда в Дерби, Великобритания и ще бъде пуснато в експлоатация през 2020 г.

Източник
newsinflight
Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close