Любопитно

Airbus вдъхновен от природата за повишаване на екологичните показатели на самолета

  • Airbus разкри Fellofly, най-новия си демонстративен проект, вдъхновен от биомикрията *, който трябва да повиши екологичните показатели на търговските самолети и да окаже значително влияние върху намаляването на емисиите в авиационната индустрия.

Проектът Fellofly на Airbus има за цел да демонстрира техническата, оперативната и търговската жизнеспособност на два самолета, които летят заедно при полети на дълги разстояния.

Чрез fello´fly самолет-последовател ще извлече енергията, загубена от турбулентните вихри на водещ самолет, като лети в гладкия въздушен поток, който се получава. Това осигурява увеличение на подемната сила на самолета-последовател, което пък му позволява да намали тягата на двигателя и следователно да намали разхода на гориво в диапазона от 5-10% на пътуване.

Техническото решение, по което Airbus работи, включва функции за подпомагане на пилота, необходими, за да се гарантира, че самолета, който лети отзад, остава безопасно разположен във вихрите на водещото въздухоплавателно средство, поддържайки същото разстояние, на постоянна височина.

По отношение на оперативното решение Airbus работи, в сътрудничество с авиокомпании и доставчици на контрол на въздушното движение (ATC), за да идентифицира оперативните нужди и подходящи решения за планиране и изпълнение на операции на Fellofly. Това подчертава значението, което Airbus поставя за стимулиране на дейности в цялата индустрия за постигане на целите за намаляване на емисиите, определени от Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) и Комитета по опазване на околната среда в авиацията (CAEP).

Airbus се очаква да започне изпитателни полети с два от своите самолети A350 през 2020 г. Предвид високия потенциал за положително въздействие върху околната среда за индустрията, Airbus е насочен към амбициозна времева граница за въвеждане в експлоатация (EIS), което се очаква преди средата на следващото десетилетие.

Този нов демонстрационен проект за оптимизирана експлоатация на въздухоплавателни средства засилва позицията на Airbus в област, в която вече инвестира и фокусира своите изследователски усилия върху разработването, иновациите и използването на нововъзникващи технологии, като пряко допринася за устойчивото компенсиране на емисиите, намалявайки екологичния отпечатък на авиацията индустрия като цяло.

*Биомимикрия: проектирането и производството на материали, структури и системи, вдъхновени от природата

Airbus introduces Fello'fly

What can migrating geese 🦅teach us about sustainable aviation? A lot! The Airbus fello’fly demonstrator project is pushing fuel-reduction technology for commercial aircraft to the next level thanks to birds. Proof we need to think outside the 📦to pioneer sustainable aviation. Find out more here: https://fly.airbus.com/fellofly

Публикувахте от Airbus в Неделя, 17 ноември 2019 г.
Източник
aviation24.be
Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close