Любопитно

Какво значи „танкиране на гориво“ ?

Въздухоплавателното средство „танкира гориво“, когато умишлено носи излишно гориво, за да намали или елиминира нуждата от зареждане на гориво на дестинацията си. Когато се знае, че дестинацията продава самолетно гориво на по-високи цени от летището на излитане, авиокомпаниите понякога качват допълнително гориво на борда, така че да намалят количеството, което трябва да заредят на дестинацията си.

Даваме пример със автомобил (цените на гориво са примерни) – ще пътуваме от Варна за Велико Търново и след това обратно. Горивото във Варна е 2,50 лева за литър, а във Велико Търново е 5 лева за литър. Ще ни бъде по-изгодно да заредим резервоара на колата догоре във Варна, за да не се налага да зареждаме от скъпото гориво във Велико Търново.

Тъй като горивото съставлява около 17-25% от оперативните разходи на авиокомпаниите, в техен интерес е да намалят разходите, колкото могат. Докато инвестирането в по-нови, по-ефективни самолети е един от начините за това, танкирането на гориво е очевидно по-евтин вариант.

Tom Boon/Simple Flying

Възниква обаче друг проблем с танкирането. Пренасянето на тонове допълнително гориво увеличава значително теглото на самолета. Това от своя страна увеличава изгарянето на гориво при полет, което води до увеличаване на вредните емисии.

Това голям проблем ли е ? По отношение на въздействието върху околната среда, да. Изследванията на Eurocontrol показват, че за полет с разстояние 555 км, самолетът на който е танкирал гориво, биха се произвели допълнителни 142 кг CO2. Ако разстоянието е по-голямо, като например 1111 км, допълнителното изгаряне на гориво води до увеличаване на CO2 от около 528 кг.

Tom Boon/Simple Flying

На един полет това не е много. Но, със средно 30 000 полета на ден в Европа, вредните емисии започват да се натрупват. Симулациите на Eurocontrol показват, че в продължение на една година, зареждането с гориво би могло да доведе до допълнителни 901 000 тона CO2. Това е еквивалент на емисиите, произведени от цял град с население от около 100 000 жители за една година.

Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close