АвиокомпанииГражданска авиация

Fly Play – Нова исландска авиокомпания

През Март 2019 г. исландската нискотарифна авиокомпания WOW Air прекрати дейността си. През следващите месеци се появиха няколко проекта за нови исландски авиокомпании, много от които бяха прекратени отдавна, включително плановете на основателя на WOW Air Скули Могенсен. Друг проект на американски инвеститори, ръководен от Мишел Баларин, също забави оптимистичния си старт през Октомври.

През Юли започна по-реалистичен проект с двама бивши ръководители на WOW Air. Заедно с някои колеги те работят по нова исландска авиокомпания оттогава и проектът им, наречен WAB Air – който означава „Ние се връщаме“, сега стана много конкретен. Както Арнар Мар Магнусон, новият изпълнителен директор на новата авиокомпания, обяви на 5 Ноември, авиокомпанията ще носи името Fly Play.

Авиокомпанията заяви, че „Компанията се състои от хора с богат набор от опит в авиационната индустрия от авиокомпании като WOW Air и Air Atlanta“. Авиокомпанията ще започне своята работа в началото на 2020 г. с два самолета Airbus A321, базирани на главното летище в Рейкявик. Първите дестинации и разписания скоро ще бъдат обявени, но авиокомпанията заяви, че първо ще лети до шест европейски дестинации. През пролетта на 2020 г. Fly Play ще добави полети до четири града в Северна Америка. С тази мрежа авиокомпанията ще работи подобно на WOW Air, предлагайки евтини свързващи полети между Северна Америка и Европа. От лято 2020 г. автопаркът на авиокомпанията ще се състои от шест Airbus A321, които се надява да нараснат до 10 в рамките на три години. Самолетът ще бъде боядисан в много ярко червено. Изпълнителният директор на авиокомпанията обясни, че червеният цвят има ключова връзка с природата на Исландия.

Въпреки, че авиокомпанията планира да започне операции в близко бъдеще, продажбите на билети ще започнат през ноември 2019 г. За да убеди повече хора да летят с превозвача, авиокомпанията ще раздаде 1000 безплатни билета веднага щом продажбите започнат.

Авиокомпанията все още няма своя сертификат за експлоатация на въздушни превози, но заявлението е изпратено до властите. Финансирането на компанията от 40 милиона долара е завършено, 80 процента идва от чужбина и 20 процента от Исландия. Един от инвеститорите е Саймън Уитли-Райън, внук на един от основателите на Ryanair.

Източник
aeronauticsonline
Етикети

Дани

Най-новото от авиацията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close