Лека авиацияЛюбопитно

Garmin представи първата система за автоматизирано кацане в леката авиация

Garmin представи първата сертифицирана система аутоленд за изключително използване в леки самолети.

Garmin Autoland може да се включи автоматично, когато установи, че пилотът не реагира и не е в състояние да лети – или пътниците могат да активират системата чрез натискане на бутон.

Когато е активирана, системата избира най-доброто летище за кацане, като взема предвид дължината на пистата, разстоянието, разполагаемото горивото и други фактори, включително метеорологичните условия, терена и летищните съоръжения. Тя автоматично съобщава своите намерения и маршрути на контрола на въздушното движение и пътниците и извежда самолета до летището – чак до пълно кацане на пистата – без човешка намеса.

Според Flying Magazine – „Autonomí обединява няколко компонента, които са били достъпни отделно в пазарите на буталовите, турбовитловите и леките реактивни двигатели за различни периоди от време. Системата използва режима на аварийно спускане (EDM) и подобрена стабилност и защита (ESP), които вече се намират в интегрираната полетна кабина Garmin G3000, и се добавя авто-тротъл, заедно със сензори за задкрилки и колесник и усъвършенствани функции на автопилота за привеждане на самолета до повърхността на пистата за нормално кацане. „

Знаете, че CAT III autoland, съществува от доста време, но системата е била недостъпна за самолетите от леката авиация“, казва Фил Страуб, изпълнителен вицепрезидент на Garmin и управляващ директор на авиацията. „И така, тази идея се появи от гледна точка на това, че ние знаем, че можем да направим това и имаме компонентите, които могат да изпълнят кацането в извънредна ситуация и то много безопасно.“, Каза пред Flying Magazine Фил Страуб.

Източник
newsinflight
Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close