Любопитно

Защо повечето пилотски седалки са покрити с овча кожа?

Вероятно повечето от вас са виждали седалки покрити с овча кожа в пилотска кабина. Ако все още сте начинаещи в авиационния свят и още не сте виждали кабина, със сигурност сте виждали тези сиви или бели пухкави седалки във филмите. Причината за покриването на пилотските седалки с овча кожа е по-практична, отколкото изглежда.

Основната функция на покривалото от овча кожа е да поддържа хладна температура през лятото и топла през зимата – каквато и да е температурата в пилотската кабина, овчите кожи поддържат своята температура и поддържат пилот сух. Освен това те са хипоалергенни и няма да дразнят чувствителната кожа или да причинят алергии.

Овча кожа е перфектно покритие на седалките за самолети, тъй като е напълно устойчиво на пламък и самозагасващо, както изискват процедурите за сертифициране на самолети. Огнеустойчивостта на овчите кожи идва от естествено високото й съдържание на азот и вода. Поради това кожата изисква по-високи нива на кислород в заобикалящата среда, за да изгори. Покривките от овча кожа не се стопяват, не капят и не се прилепват към кожата, когато горят. Не на последно място предимство на овча кожа е, че се захабява бавно и е дълготрайна. Овча кожа се съпротивлява на течности, разкъсвания и шноли.

Седалки, покрити с овча кожа, могат да се намерят не само в пилотската кабина. Хората използват този материал, за да покрият седалките си за кола или дори за мотоциклети. Така че, ако все още се смеете на пухкавите седалки в колата на баща ви или дядо, сега знаете какво съкровищее овчата кожа!

Източник
baaflightschool.com
Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close