Любопитно

Защо процентът на жените пилоти е нисък

Повечето хора, когато си мислят за пилот, си представят мъжка фигура. В действителност, повече мъже, отколкото жени, работят като пилоти. Въпреки че всяка година броят на жените пилоти продължава да се увеличава, все още има значителна разлика между броя на мъжете и жените пилоти. И в горните нива на управлението на авиокомпаниите, мъжкото присъствие е доста голямо.

Според проучване на CAPA, 4.4% от пилотите в Съединените щати са жени. За период от десет години делът на жените пилоти нарасна от 3,7% на 4,4%. Във Великобритания 4,3% от пилотите на авиокомпаниите са жени, спрямо 3,4% преди десет години.

Delta Airlines

По отношение на авиокомпаниите през 2018 г. United Airlines имаше над 900 жени пилоти, Delta близо 700, а American Airlines малко над 600. Lufthansa, Indigo, Skywest и Southwest имаха между 300 и 400 жени пилоти. Други големи авиокомпании, включително British Airways, Air Canada, Air India, KLM и Cathay Pacific, също имат значителен дял от пилотите жени.

Съществуват негативни стереотипи, обкръжаващи жените в авиацията. Всъщност повечето жени в авиацията работят като членове на кабинния екипаж. Тази тенденция идва от стандартизираните роли за мъжете и жените в „Златния век“ на авиацията. Когато започват въздушните пътувания, идеята на стюардесите е да осигурят гостоприемство в небето в допълнение към безопасността.

Boeing

В наши дни обаче авиокомпаниите и професионалните групи се борят, за да има повече жени пилоти. Пилотските академии и професионалните организации обединяват ресурси и услуги, за да насърчат повече жени да влязат в авиационния свят. Такива организации са Women in Aviation International и Международното общество на жените пилоти.

Ще се увеличи ли броят на жените пилоти ?

Накратко, да! Част от решението на липсата на пилоти включва разнообразяване на индустрията по пол. По целия свят много авиационни пазари виждат огромно търсене на пилоти.

Няколко авиокомпании, като American Airlines, полагат активни усилия, за да подчертаят ролята на жените в историята на пилотската кабина.

American Airlines

Да се надяваме, че в бъдеще броят на жените пилоти ще се увеличи. За младите жени, обмислящи кариера в авиацията, работата като пилот може да бъде много блага. С възможности за растеж и пътуване, работата на пилот не е без предизвикателствата, но трябва да бъде отворена за кандидатстване, независимо от пола.

Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close