Гражданска авиацияЛетища

Москва Шереметиево става първото летище в Русия с три писти

Новата, трета писта на московското летище Шереметиево (SVO) приветства първия си редовен полет на 19 Септември, което прави SVO първото голямо летище в Русия, оборудвано с три писти за излитане и кацане.

Полоса-3 се намира северно от така наречения нов северен комплекс на летището (състоящ се от терминали B и C1, който в момента се строи), докато двете съществуващи писти на най-голямото летище в страната са разположени между северния и южния терминал.

Реклама

Полоса-3 трябва да увеличи капацитета на Шереметиево от 65 на 90 излитания и кацания на час. Първите две писти са твърде близки една до друга, за да позволят едновременни операции.

Новата писта и новият терминал B са свързани с мост, това е първата такава летищна инфраструктура в Русия, която се използва за препозициониране на самолети. Мостът може да издържи всички видове и размери на самолети, включително Airbus A380.

Писта-3 се строи от 2011 г. като финансирането е от националния бюджет и първоначално е трябвало да бъде отворена навреме за Световното първенство по футбол през 2018, когато домакин беше Русия. По време на строителството цената на нова писта се е повишила от 35 милиарда на 55,7 милиарда рубли (857 милиона щатски долара).

Един от основните бенефициенти на новата писта ще бъде националният превозвач Aeroflot, който има база на летище „Шереметиево”. Освен това, през есента на миналата година най-голямата руска авиокомпания прехвърли част от полетите на своя филиал Rossiya Airlines от Внуково до Шереметиево, като по този начин предостави на SVO допълнителен бизнес и допълнително укрепи водещите си летищни позиции.

Със своите три писти, Шереметиево, което вече е най-натовареното летище на страната, планира да увеличи капацитета си за обслужване на пътници до 65 милиона души годишно до 2030 г.

Източник
aviationvoice.com
Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close