Инциденти и катастрофи

Първият Airbus A220 произведен в САЩ, беше покрит с огнеупорна пяна

Първият произведен в САЩ Airbus A220 е повреден, след като един от хангарите на Airbus в Алабама се напълни с пяна.

Инцидентът е станал на 13 Септември извън работното време, след като една от противопожарните системи, на покрива на съоражението, се задейства, пускайки в сградата значително количество огнеупорна пяна.

Предварително разследване, проведено от спешните служби и Airbus, стигна до заключението, че е нямало наличие на пожар, дим или значителна топлина.

Сега участващата система ще бъде оценена, за да се определи какво е причинило безпрепятственото изпускане на огнезащитен агент в хангара.

В момента на инцидента в хангара е първият A220-300 за Delta Airlines. Според хора, запознати с инцидента, пяна се е озовала в части от самолета, включително и във фюзелажа.

Пример за огнеоупорна пяна в хангар (снимката не е от конкретния инцидент)

Airbus сега трябва да определи степента на щетите, тъй като повечето от авиониката и електрическите системи вече са били инсталирани в самолета. Ако те се повредени, разходите за премахване и подмяна на компонентите ще бъдат доста високи.

Този инцидент идва като доста злощастен удар за Airbus, който вече се справя с производствения недостиг от оригиналната производствена линия на A220, създадена от Bombardier.

Съответният самолет е трябвало да бъде доставен през третото тримесечие на 2020 г., но в зависимост от въздействието на този инцидент, доставката може да бъде забавена.

Airbus ще трябва да отдели време за почистване на пяната и подготовката на самолета да продължи през процеса на сглобяване. В най-лошия случай въздухоплавателното средство трябва да претърпи големи количества работа, което евентуално ще доведе до рестартиран процес.

Понастоящем не е ясно дали Delta ще приеме този самолет или ще реши да изчака следващия производствен екземпляр.

Противопожарните системи в хангарите работят чрез пъленен на хангара с разширяваща се пяна през вентилатори, фиксирани към покрива. Докато пяната се натрупва на земята, тя се разширява и се превръща в голям басейн от пяна.

Пяната предотвратява разпространението на огъня, като и го загася с химикали, намалявайки възможните щети.

Източник
newsinflight
Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close