Инциденти и катастрофи

На този ден преди 18 години бяха отвлечени четири пътнически самолета на United Airlines и American Airlines

Атентатите от 11 Септември (наричани още 9/11) са поредица от четири координирани терористични атаки на ислямската терористична група Ал Кайда срещу Съединените щати вторник сутринта на 11 Септември 2001 г. В атаките загиват 2997 души, ранени са над 6 000 други и са причинени щети за над 10 милиарда долара в инфраструктурата и имуществото.

Четири пътнически самолета, експлоатирани от два основни пътнически самолетни превозвача на САЩ (United Airlines и American Airlines) – всички от които са излетели от летищата в североизточната част на Съединените щати, отправени към Калифорния – са отвлечени от 19 терористи от Ал Кайда.

Реклама

Два от самолетите, American Airlines полет 11 и United Airlines полет 175, са катастрофирали в двете кули на комплекса на Световния търговски център в Ню Йорк. В рамките на час и 42 минути двете 110 етажни кули се срутват, като отломките и произтичащите от него пожари причиняват частично или пълно срутване на всички останали сгради в комплекса на Световния търговски център, включително 47-етажната кула 7 World Trade Center, като има и значителни щети на десет други големи околни структури.

Трети самолет, American Airlines полет 77, се разбива в Пентагона (централата на Министерството на отбраната на Съединените щати) в графство Арлингтън, Вирджиния, което води до частично срутване на западната страна на сградата. Четвъртият самолет, полет 93 на United Airlines, първоначално е насочен към Вашингтон, окръг Колумбия, но катастрофира в поле в град Стоникрик близо до Шенксвил, Пенсилвания, след като пътниците му се опитват да преодолеят похитителите. На 9/11 загиват 343 пожарникари и 72 служители на реда на САЩ.

Източник
September 11 attacks
Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close