Любопитно

Федералният съд осъди Air Canada да плати 15 000 долара за това, че не e гравирала думата „дръпни“ на френски

Федералният съд нареди на Air Canada да плати 15 000 долара и да изпрати официални извинителни писма на френскоговоряща двойка, заради многократни нарушения на езиковото равенство.

В съдебното дело, заведено срещу Air Canada през 2016 г., се твърди, че думата „дръпни“ е гравирана на коланите на английски, но не и на френски.

Мишел и Линда Тибодо подадоха повече от 22 жалби, като твърдяха, че френските преводи на думите „изход“ и „внимание“ са с по-малки букви от английските думи и също така, че съобщението за бординг на френски език на летището е по-малко подробно, отколкото същото такова на английски език.

Air Canada систематично нарушава езиковите права на франкофоните„, аргументира се двойката и заяви, че „Знаците и съобщенията трябва да бъдат с еднакво качество“,

Канадската харта за права и свободи и Законът за официалните езици гарантира, че английският и френският език имат равен статут в Канада.

Авиокомпанията твърди, че решението на производителя е да гравира „дръпни“ на предпазните колани, използването на които е обяснено в двуезично видео.

Не аз, трябва да сменя авиокомпанията“, заяви Мишел Тибодо пред местните медии CBC.

Air Canada, трябва да обслужва френскоговорящи пътници по същия начин, по който обслужва клиенти говорещи английски.“

Източник
newsinflight
Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close