АвиокомпанииГражданска авиация

Пилотите на British Airways с безпрецедентна 48-часова стачка

Пилотите на British Airways започнаха 48-часова стачка, днес 9 Септрември, като отмениха почти всички полети на компанията и нарушиха плановете на хиляди пътници в безпрецедентни индустриални действия заради спор за заплащането.

Британската асоциация на транспортните пилоти (BALPA) миналия месец уведоми авиокомпанията за тридневни индустриални действия през Септември, при първата стачка на пилоти от BA.

Ние разбираме разочарованието и смущаването, които се предизвиват от действията на BALPA за нашите клиенти. След много месеци на опити за разрешаване на спора за заплащането, ние много съжаляваме, че се стигна до това„, казва BA в изявление.

За съжаление, без подробности от BALPA точно кои пилоти ще стачкуват, нямаше как да прогнозираме колко от тях ще дойдат на работа или на кои самолети са квалифицирани да летят, така че нямахме друг избор, освен да отменим почти 100% от нашите полети.“

След стачките в Понеделник и Вторник, за 27 Септември е насрочен още един ден от индустриални действия.

И двете страни заявяват, че са готови да проведат допълнителни разговори.

BALPA заяви, че British Airways (BA) трябва да споделя повече от печалбата си с пилотите си. BA пък заяви, че стачката е неоправдана, тъй като предложението за заплащане е било справедливо.

Хиляди пътници трябваше да търсят алтернативни условия за пътуване, а авиокомпанията получи критики за това как се е справила с комуникацията с пътниците преди стачките.

Надяваме се, че можем да намерим начин за разрешаване на този спор. Ние се опитваме много усилено да го направим в продължение на девет месеца, но тук сега за съжаление трябва да предприемем индустриални действия„, каза генералният секретар на BALPA Брайън Струтън пред BBC.

Източник
reuters
Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close