АвиокомпанииГражданска авиация

British Airways отмени почти всички полети в понеделник и вторник заради стачка на пилотите

British Airways отмени почти 1600 полета в понеделник и вторник следващата седмица поради стачка на пилотите.

Компанията отмени полети от терминали 3 и 5 на Хийтроу и на Гетуик, който обслужва около 800 полета на ден, превозвайки 145 000 пътници.

В понеделник и вторник мнозинството от 4.300 пилоти на British Airawys, базирани в Хийтроу, ще организират стачка, изисквайки по-добро заплащане и работни условия.

Освен повишаване на заплащането, пилотите искат и „дял от печалбата“, който в момента се ползва само от директори и гаранция над инфлация от 11,6%.

Изпълнителният директор на British Airways, Алекс Крус в момента получава 1,3 милиона паунда, пилоти-кадети печелят 27 000 британски лири годишно, втори пилот 59 000 британски лири годишно, а капитаните започват от 78 000 паунда, но достигат около 100 000 паунда плюс надбавките.

Един от дългогодишните пилоти на BA, базиран в Хийтроу, каза за Guardian: „Не става дума всъщност за парите, а за уважението. На практика сме били излъгани. Ние се отказахме от сериозна пенсионна схема, заплащането и повишаването на заплатите, когато компанията беше в лош период – всичко това с обещанието, че когато компанията се стабилизира и осигури възвръщаемост на своите инвеститори, ще имаме полза. „

Стачката ще струва на British Airways между 75 милиона и 80 милиона паунда загубени приходи, плюс допълнителни разходи за грижа за клиентите.

Източник
newsinflight
Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close