Любопитно

Как Qantas става националният превозвач на Австралия

Основана през 1920 г., Qantas е една от най-старите авиокомпании в света. Червеното кенгуру на опашката и веселото здравей, когато стъпите на борда на самолет на компаничта, може да повдигне настроението дори на най-сърдития човек. Подобно на Pan Am, Singapore Airlines и British Airways, авиокомпанията е символ на своята родна нация – националния превозвач.

Wikimedia Commons

Как Qantas става национален превозвач? На това има доста прозаичен отговор. Компанията е национализирана от правителството на Къртин през 1947 г. и остава такава до 1995 г., когато е приватизирана. Повечето австралийци винаги са имали финансов интерес към Qantas, независимо дали като данъкоплатци или акционери.

Реклама

Но има по-интересна предистория за това защо Qantas е част от историята на Австралия.

Основаването на Qantas

Авиокомпанията е основана в Куинсланд в началото на Първата световна война. По това време авиацията е била в зародиш, но австралийците не се страхуват да рискуват.

Разстоянията са огромни в пустошта Куинсланд и пътищата са били и все още могат да бъдат прашни и често непроходими. През 1920 г. са нужни дни, за да се пътува между изолираните градове. Няколко момчетата, а именно Пол Макгуйни и Хъдсън Фиш, смятат, че е добра идея да започнат бизнес с въздушни таксита и чартърни услуги от Уинтън, Куинсланд.

Те създават компания, коярто наричат Queensland and Northern Territory Aerial Service (QANTAS).

Ако сте запознати с Уинтън, Куинсланд, градът и сега, не е мястото, което да вдъхне доверие за бизнес начинания.

aussie mob via Flickr

Но авиацията тогава е новост и момчетата имат пътници. След това започват да пренасят и поща.

През 1922 г. те започват първата си редовна пътническа услуга – между Клонкури и Шарлевил (и двата града на железопътния транспорт).

От тези много скромни и прашни места, Qantas прераства в това, което е днес.

Qantas търгува с мита

Това се е случило преди сто години. Уважение за Qantas за оцеляването и просперитета и отвеждането на компанията от прашните далечни летища до световните летища.

Phillip Capper via Flickr

Австралийците са нация, която често пътува. Срещат се в метростанции в Лондон и сякаш са превзели всяко второ кафене в Ню Йорк. Но за да стигнат дотам, трябва да летят дълго време. Пътуването е в националното им ДНК.

Qantas има голяма роля в този процес. Те са авиокомпанията, на която австралийците са летели – често първият им полет, със сигурност първият им задграничен полет. Авиокомпанията улеснява тези приключения и хората от определена възраст свързват Qantas със първия си полет.

За финал

Qantas успя като носител на национален флаг не само заради собствеността, но и поради факта, че австралийците с готовност приемат компанията в националното си съзнание от един век. И Qantas усърдно използва това.

Днес, дори когато авиокомпанията направи нещо изключително досадно, като отмяна на полет, повечето австралийци ще се придържат към авиокомпанията.

Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close