Любопитно

Психичното здраве на пилотите и значението на баланса между професионалния и личния живот

Текстът по-долу е мнението на Франки Уолъс – журналист на свободна практика, който се интересува от авиационни новини и политика.

Има много стресиращи работни места, но на малко от тях държите живота си в ръцете си. Въпреки че летенето се смята за един от най-безопасните начини за транспорт, пилотите трябва да са в най-добрата си форма по всяко време, готови да се придвижват през неблагоприятно време и всякакви механични или технически трудности, които могат да възникнат. Дългите часове и напрежението могат да доведат до много стрес, който може да бъде опасен – особено когато не се грижат за психичното си здраве.

Психично здраве на пилотите

Като пътник, летенето може да бъде прекрасно и релаксиращо изживяване. Можете да бъдете в небето, сред облаците, правейки нищо друго, освен да се отпуснете (ако сте свикнали със случайните турбуленции). Пилотите обаче не изпитват същото преживяване. Въпреки че опитен пилот може да придава чувство на увереност, той изпитва огромен натиск да се справи. Прекратяването на концентрацията или лошото решение могат да доведат до изпадането на стотици хора в тежка ситуация.

Това е еднакво за всеки полет. На някои пилоти се налага да се справят с много опасни сценарии, където бързото мислене може да спаси всички в самолета. Когато има технически трудности, пилотите имат много малък контрол върху това как да се справят със ситуацията, когато техните машини ги откажат. Като поддържат своето мислене и усещане наострени, пилотите са по-способни да се справят със силно стресиращи ситуации, които биха накарали много други хора да замръзнат заради напрежението

Макар и необичайни, самолетните катастрофи и инцидентите в новините могат да бъдат достатъчни, за да поставят пилот на ръба по време на техните полети. В рамките на пет месеца популярният Boeing 737 участва в две смъртоносни катастрофи – опасна статистика за машина, която трябва да транспортира хората безопасно от едно място на друго. Такива новини малко или много напрягат хората, които летят често, включително пилотите.

Значението на баланса между работата и живота

Важно е пилотите да правят каквото трябва, за да запазят психическото си здраве. От тях се очаква да бъдат емоционално стабилни или рискуват да бъдат отстранени от работа. Ако те се възприемат като емоционално нестабилни, те могат да се разглеждат като неспособни да летят със самолет, тъй като тяхната работа изисква голяма концентрация и фокус – нещо, което може да бъде компрометирано от пилот, който се бори с психичното си здраве.

Това са правила, които се спазват с основателна причина. Когато работите нещо, обвързано с безопасността на хората, никога няма достатъчно предпазни мерки. Поддържането на баланс между професионалния и личния живот може да помогне да се гарантира, че пилотите ще са във форма по всяко време. Балансът между професионалния и личния живот е важен за производителността, ефективността и доброто вземане на решения, които са от решаващо значение при полетите. Във всяка професия с висока интензивност, която изисква голямо внимание към детайлите, като пилоти в авиационната индустрия или медицински сестри в здравеопазването, липсата на баланс между работата и личния живот може да доведе до постоянна умора, която може да доведе до фатални грешки.

Без да се дава приоритет на баланса между професионалния и личния живот, пилотите рискуват да станат жертва на пристрастяването към работата, което може да стане опасен цикъл за лица, които не могат да се отделят от работата си. Работохолизмът може да доведе до:

 • Лош сън
 • Психосоматични симптоми
 • Намалено удовлетворение от работата
 • Намалено удовлетворение от живота
 • Намалена работна способност

За пилотите, чиято работа е буквално въпрос на живот и смърт за стотици хора, това е от изключителна важност. Много пилоти правят полети, които са над 10 часа, което е дълго време, за да бъдеш отговорен за живота на толкова много хора. Нередовните графици, които идват с работата, могат да направят постигането на баланс между работата и живота една борба, поради което е изключително важно пилотите да вземат психичното си здраве в свои ръце.

През Март 2016 г, самолет на Flydubai се разби, докато се опитваше да кацне на летище в Русия по време на буря. Всички 55 пътници и 7 членове на екипажа са загинали. Разследването на инцидента разкри, че умората на пилоти вероятно е фактор, допринесъл за смъртоносната катастрофа.

Изтеклите документи на авиокомпанията показват също, че пилотите често са принуждавани да работят повече, отколкото искат. Дългите часове, в които се очаква да работят, могат да окажат голям натиск върху пилотите, което може да доведе до прегаряне и лош баланс между работата и живота.

Когато пилотите забележат, че тяхното психично здраве страда, те трябва да направят крачка назад и да направят необходимото за поддържане на добро психично здраве. Те трябва да търсят признаци на прегаряне, като:

 • Безпокойство
 • Депресия
 • Гняв
 • Умора
 • Безсъние
 • Ограничен апетит
 • Намалена концентрация
 • Физически проблеми
 • Заболяване

След като забележат тези признаци, жизненоважно е пилотите да направят крачка назад и да отделят известно време, за да гарантират, че когато се върнат на работа, ще са готови да се справят с отговорността за хората по време на полет. Това е важно и защото пилотите трябва да живеят здравословен и щастлив живот, дори и с цялата отговорност и натиск на работните си места.

Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close