Гражданска авиацияЛетища

Китай се нуждае от стотици нови летища

Китайската авиационна промишленост е една от най-натоварените и големи авиационни индустрии в света. Поръчките на въздухоплавателни средства, новите маршрути и инциденти са ежедневни новини. Голяма индустрия означава по-големи съоръжения. В момента Китай има около 235 летища в цялата страна. Китайското правителство ще увеличи броя на летищата в Китай до над 450 до 2035 г, съобщава CNN.

Основната причина, поради която Китай се нуждае от над 200 нови летища, се очаква да бъде увеличаването на броя на пътниците и полетите. Въпреки че САЩ все още имат най-големия световен пазар за въздушни превози, Китай ще заеме позиция номер едно в следващите три години. Китайското правителство е създало програма за изграждане на летища и обновяване (реновация на съществуващи съоръжения и изграждане на нови летища).

Шедьовърът на програмата за летищата в страната е летището в Пекин Daxing. Новото летище ще бъде вторият световен портал на Пекин, заедно с международното летище Капитал. Летище Пекин Капитал вече е второто най-натоварено летище в света след международното летище Хартфийлд Джексън. Новото летище ще отвори врати през Септември и ще обслужва повече от 100 милиона пътници до 2030 година.

China Southern Airlines

Големият въпрос е, къде всички тези нови летища са най-необходими? Изграждането на 200 нови летища изглежда необичайно, но скоростта на изграждане на тези летища е по-забележителна от общия брой летища.

През 2018 г. китайските летища са обработили около 1,264 милиарда пътници (+ 10,7% спрямо 2017 г.), като 37 летища са обработили над 10 милиона пътници. С изграждането на нови летища броят на пътниците ще се увеличи още повече. Китай ще открива около 8 нови летища всяка година.

Tim van Donselaar 

Източник
aeronauticsonline
Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close