Военна авиация

Тръмп обяви, че Япония ще закупи 105 нови самолета F-35

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Япония планира да закупи 105 нови изтребители F-35 Lightning ll.

„Съединените щати подкрепят усилията на Япония за подобряване на отбранителните си способности, а през последните месеци им изпратихме голямо количество военно оборудване. Япония обяви намерението си да закупи 105 чисто нови самолети F-35. Тази покупка ще направи Япония съюзника с най-много F-35“

каза Тръмп на пресконференция

Японското правителство първоначално е поръчало 42 броя F-35A през Декември 2011 година. Сега се съобщава, че Токио ще добави 63 F-35A и 42 F-35B, в допълнение към вече съществуващата поръчка. Така общия брой на самолетите ще стане 147, правейки Япония съюзника на САЩ с най-много самолети от типа.

Американската отбранителна индустрия разработва и пуска в експлоатация изтребителя ot 5-то поколение за ВВС на САЩ, Морските корпуси, осем международни партньори и четири чуждестранни военни клиенти.

Самолетът се произвежда в три варианта. Вариантът F-35A на Военновъздушните сили ще допълни флота от F-22A и се очаква да замени възможностите на F-16 и A-10 за атака въздух-земя. Вариантът F-35B на Морската пехота ще замени самолетите F/A-18 и AV-8B. Вариантът F-35C на Военноморските сили ще допълни техните самолети F/A-18E.

Към Декември 2018 г, главният изпълнител е доставил 264 самолета.

Източник
defence-blog.com
Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close