Гражданска авиацияЛетища

„Призрачното“ летище в Берлин може най-накрая да отвори

Берлинското летище Бранденбург е известно с това, че е скъпо и неизползвано. Първоначално летището трябваше да бъде отворено още през Октомври 2011 г, но все още предстои да бъде завършено. Сега се очаква, че летището може да отвори врати през октомври 2020 г. Lufthansa е една от първите авиокомпании, които ще получат терминално назначение.

Дали летището ще отвори врати през октомври 2020 г, никой не знае. Летището-призрак се е появявало в новините няколко пъти, заради забавеното отваряне поради редица причини. По-интересните извинения включват ескалаторите, които са твърде къси, също така четири хиляди врати са били неправилно номерирани.

Flight Global съобщава, че операторите на летището понастоящем са в процес на възлагане на терминали на летище Берлин Бранденбург. ЕasyJet ще споделя Терминал 1 с Lufthansa. Eurowings, която също е част от групата Lufthansa, ще бъде разположена в Терминал 2. Според публикацията, още 80 авиокомпании ще бъдат разпределени на терминали през следващите седмици.

За какво се използва сега?

Като построено преди много години, летището трябваше да има известна поддръжка, за да остане готово за потенциално отваряне. BBC съобщава, че през 2018 г летището е принудено да замени всичките си екрани за полетна информация. Точния им брой е 750, а цената за замяната е половин милион евро.

Wikimedia

Тъй като нито едно въздухоплавателно средство не е използвало летище Берлин Бранденбург, то е било отворено за редица интересни цели. През някои летни сезони се провеждат велосипедни обиколки. Само за 15 евро, онези, които са на обиколка, са заобиколени от екстериора на летището.

Освен това през Април на летището се проведе нощно бягане. Почти 7 000 бегачи участваха в редица събития, вариращи от 10 км тичане до пълен полумаратон. Летището е използвано и за паркиране на около 250 000 автомобила на Volkswagen, когато фабриката е изчерпала пространството си.

Ще отвори ли някога летището?

Фактът, че авиокомпаниите започват да получават терминали е положителна новина, тъй като показва, че летището може да отвори. Въпреки това, като се има предвид историята на летището, не се знае дали отварянето няма да се отложи отново.

Flickr
Източник
simpleflying
Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close