Гражданска авиацияЛетищаЛюбопитно

Имат ли бъдеще автономните превозни средства на летищата?

В епоха където всичко от багажните системи до чек-ин гишетата се автоматизира, какво следва? Изглежда, че отговорът може да е автономни летищни превозни средства.

British Airways вече използва влекачи без водачи, за да избутва самолетите си, но напълно автоматизирани летищни превозни средства скоро могат да бъдат на хоризонта. Терминал 5 на Heathrow използва автономни капсули, които превозват пътниците до паркинга. Френската компания Navya иска автоматизиране на всичко – от снегорини до автобуси. Големият въпрос обаче е дали летищата са готови за тази нова технология?

Ultra Global PRT

Според анализ на Simpleflying.com, чрез автоматизиране на превозните средства авиокомпаниите могат драстично да намалят закъсненията. В действителност British Airways забеляза намаление на закъсненията с около 53%, откакто влекачите без водачи са влезли в експлоатация. Освен това, ако летищата са напълно автоматизирани, авариите могат да бъдат намалени.

Освен ползите има и негативи свързани със автономните превозни средства. Първия такъв е безопасността в авиационната среда. Движението около самолети може да представлява опасност за превозните средства и самолетите. Освен това съществува проблемът как превозните средства ще пресичат пътеките за рулиране.

И накрая, такива системи ще изискват защитни протоколи за сигурност. Само си представете хаоса, ако някакво превозно средство се насочи към пистата умишлено или случайно.

Като цяло, въпреки недостатъците, наличието на автоматизирани превозни средства на летищата вероятно ще бъде положителна промяна. Всички споменати негативи ще бъдат разгледани и обсъдени във фазата на разработване. Според анализа времето необходимо за въвеждане на такива системи по летищатата би било от пет до десет години. Вероятно ще се започне с превозни средства с нисък риск и ще се развие до по сложни превозни средства.

Източник
simpleflying
Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close