Гражданска авиацияЛетища

Криза за горива в Португалия засяга полетите

Национална стачка на доставчици на гориво в Португалия доведе до предупреждения за забавяне на полетите.

Водачите на превозни средства за опасни товари, принадлежащи към португалския транспортен съюз „Sindicato Nacional de Motoristas de Matérias Perigosas“ (SNMP) стачкуват. Действието е част от спор относно професионалното признаване и правата на работниците. Стачката засяга бензиностанциите в Португалия, но също води до недостиг на гориво в летищата на страната.

Според източници недостигът на горива вече засяга летищата в Лисабон, Порто и Фаро. Говорител на Easy Jet разкри че самолетите от шест полета между Великобритания и Португалия е трябвало да спират за зарядка на сравнително кратки маршрути. Един вечерен полет от Фаро до Гетуик е спрял в Порто, за да зарежда. Друг полет на Easy Jet от Португалия до Женева е бил отложен от вторник вечерта за сряда сутринта.

Полети на British Airways също са засегнати от стачката, след като във вторник един от полетите е бил забавен с три часа.

От SNMP са обещали минимално ниво на обслужване от шофьорите за да се ограничи ефекта от стачката. Въпреки това наличното гориво е на изчерпване и Португалия обяви „енергийна криза“.  Министърът на икономиката на Португалия Педро Сиза Виейра каза:

„На летищата, където не беше осигурена доставка на горива, са достигнати критични нива на резерви за зареждане на самолети.“

Петролните компании и португалското правителство съобщават, че са изпратени танкери до летището в Лисабон, за да попълнят запасите. Португалският транспортен съюз, който представлява шофьорите на опасни стоки, заяви, че стачката ще продължи, докато не бъдат изпълнени техните искания.

Последните доклади от сряда не показват по-нататъшни закъснения поради недостиг на гориво. Летищният орган ANA твърди, че доставките на гориво са възобновени до летищата в Лисабон и Фаро. Агенция Луса съобщи, че Порто също получава гориво.

Източник
simpleflying
Етикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close